Fokusmodellen HVA NÅ?

Velg fokus – ikke la fokuset velge deg!

Hva gjør du akkurat nå? Hva tenker du? Hva har du fokus på? Hvis du kunne styre fokuset ditt mer i hverdagen, hvordan ville livet ditt bli? Sannsynligvis helt annerledes.

Endringer i hverdagen forandrer livet. Du kan bare forandre nåtiden, ikke framtiden – og fortid er ikke fremtid.

Fokus forsterker, forandrer og forbedrer, og bedre fokus skaper bedre dager – bedre dager skaper bedre liv. Og planlegger du bedre, så handler du bedre.

Les også: Tidsklemma er utdatert og 7. PungtsPlanen

Du vil også merke at stressnivået ditt øker etter hvert som du kommer nedover på disse punktene, og at det reduseres på vei opp.

Lag en bedre dagsplan

Det er faktisk ganske enkelt. Lag en bedre dagsplan gjennom å ta kontroll på dagens fokus og handlinger. Og har du for mye å gjøre, må du rett og slett kutte ut noe.

Mange mennesker har ikke tid til suksess, de er alt for opptatt med andre ting. Kjenner du deg igjen?

Prøv dette:

Ta en LAPP, APP eller fil om morgenen eller kvelden før og fyll ut følgende punkter for dagen i dag. Vær så konkret som mulig og ikke ta med for mange punkter.

Det dreier seg om å ha fokus både på handlinger, hva du tenker på og hva du tenker om det – og hva det betyr for deg.

1. Hva er det aller VIKTIGSTE å ha fokus på eller å gjøre i dag?

Skriv ned hva som egentlig er VIKTIG for deg i dag – temaer, oppgaver eller områder som det er viktig for deg å gjøre noe med. Bruk hodet, men også magefølelsen. Ikke forveksle dette med det som «bare» haster. Dette kan være vanskelig og uvant i starten – men du har svarene et sted, og de kommer med litt trening. Forsøk å ha 100% fokus på oppgavene når du utfører dem. Forsøk å ikke avslutte dagen før det er gjort noe innenfor noen av disse områdene.

Du vil fort merke forskjellen – den dagen du ikke får gjort noe som er VIKTIG for deg, blir aldri en VIKTIG dag. Hvordan føles egentlig det?

2. Hva HASTER det å få gjort noe med i dag?

Skriv ned stikkordene for hva som HASTER her, og vær STRENG. Bare noter ned det som VIRKELIG haster, ikke det som liksomhaster. Her legger du også inn fra kalenderen din det som er tidsbestemt for i dag – møter, bursdager, frister og annet som MÅ håndteres i dag – da får du bedre oversikt. Husk også her at for mye er for mye.

3. Hva ønsker du å FÅ UNNA eller ORDEN PÅ i dag?

Her kan du skrive ned alt du ØNSKER å få unna eller orden på i dag – ting du kan gjøre innimellom, og slik at hjernen får litt avkobling.

Men ikke bli sittende fast i dette fokuset!

Mange bruker vanligvis for mye tid og fokus her. Ikke rart livet føles kort og meningsløst for mange! Dette er «hamsterhjulet» som sliter deg ut – det finnes nemlig ikke noe «punktum» i dette fokuset, bare, ett, og, annet, «komma».

4. Hvilke FORSTYRRELSER velger du å forholde deg til i dag?

Verden er full av forstyrelser, men det er opp til deg å bestemme hvordan du forholder deg til dem. Dette er sannsynligvis den største «tidstyven» eller «livstyven» din. Eksempler på forstyrrelser er sosiale medier, e-poster, mobiltelefon eller annen teknologisk moro, samt andre mennesker, problemer, avhengighet og mye annet.

Skriv ned det du velger å forholde deg til i dag, og stryk ut når du er ferdig, så slipper du å tenke mer på det eller bruke mer tid og energi på det. Pass på å ikke bruk for mye tid på dette fokuset. Hold fast i det som egentlig er viktig. Det viktige er alltid det viktigste.

Deilig, ikke sant?

Forresten – altfor mange sitter «fast» i sosiale medier, internett, mobiltelefonen, alkohol, narkotika, problemavhengighet, spill, gaming og lignende. Det rare er at det er ingen som tvinger oss. Alt er et valg, og den som tar valgene er deg. Du er sjefen over valgene dine. Velg forstyrrelsene dine med omhu!

Står du forresten noen gang opp om morgenen og gleder deg til å bruke mange timer på mobilen?

+ Velg ett område du ønsker å FORBEDRE i livet ditt

Velg deg et område og jobb med det sakte og riktig daglig. Det holder med ett. Får du til det, så får du til det neste.

Nå har du en plan, en oversikt, riktig fokus og en «riktig» vei videre for deg. Slapp av og kjenn på følelsen før du setter i gang.

Når det er gjort starter du dagen. Begynn på det som er VIKTIG og jobb deg nedover på listen. Pass ALLTID på at du får gjort det som er VIKTIG i løpet av dagen! Du kan ta de andre punktene innimellom, og pass på at du ikke blir sittende fast i feil fokus. HUSK at du velger selv fokus.

Hvis du er viktig, hvis livet er viktig, hvis dagen er viktig, så blir det meningsløst å ikke bruke litt tid hver dag på det som egentlig er VIKTIG.

Mange tror at det å gjøre mye meningsløst vil gi mening etter hvert.

Velg fokus – ha fokus! Stryk ut det du har fått gjort etter hvert.

Listen kan kastes når dagen er omme. I morgen er det en ny dag, og en ny dag fortjener en ny sjanse og et nytt fokus.

Dette er prinsippene. Prøv deg fram og finn din egen personlige måte å benytte dem på.

Skap deg en god dag!

Det er for øvrig uvesentlig om du bruker papir eller teknologi. Bruk det som passer deg best. Det viktigste er at du tar styringen over ditt eget fokus – ellers så tar noen andre det. Du er et lett bytte, det er big business i disse dager å ta fokuset ditt, tiden din og livet ditt.

Flere artikler

Psykolog

Sarah Henriksen

Sarah er autorisert psykolog i Norge, og var ferdig utdannet i 2015 ved Eötvös Loránd University. Hun har jobbet flere år i spesialisthelsetjenesten med å utrede, diagnostisere

Psykolog

Cornelia Moroz

Cornelia har erfaring med behandling av både voksne og barn. Hun har kompetanse med utredning/kartlegging både av psykiske lidelser og nevrologiske vansker som ADHD. Hun

Kontakt oss

Hvis du har noen spørsmål ta gjerne kontakt med oss.

Sosiale medier