Behandling av utbrenthet

Hvordan behandle utbrenthet på en enkel og praktisk måte? Her er et program som virker.

Et program for behandling av utbrenthet

Utbrenthet blir sett på som et problem og en sykdom, mens det i virkeligheten er en nødvendig løsning. Problemet er at det som regel oppleves, diagnostiseres og behandles feil. Fenomenet blir definert som et problem, når det i virkeligheten er en løsning.

Utbrenthet er i praksis en konsekvens av for mye fysisk og mental aktivitet over for lang tid. Utbrenthet betyr at man er utslitt, at kroppen stopper opp for å ta en nødvendig pause. Utbrenthet er på en måte et nødvendig «komma» i livet, noe det er nødvendig å gjøre noe med. Utbrenthet er med andre ord et helt normalt fenomen.

Men det er ikke så vanskelig og langtekkelig og behandle som mange tror, og som det blir skrevet om, hvis det gjøres riktig. Her er et program som virker, basert på 20 års erfaring med mennesker som har blitt utbrente og slitne – og som har kommet tilbake «til livet».

Programmet

Programmet er erfaringsbasert og tar deg gjennom 7 velprøvde trinn som virker:

1. En praktisk forståelse av utbrenthet – en forståelse som virker

Er utbrenthet en sykdom og en diagnose som bør bli handlet som en sykdom, eller er det en naturlig reaksjon på mental og fysisk overaktivitet? Lær og forstå fenomenets sanne natur, og hvorfor utbrenthet er en løsning og ikke et problem. Lær også om kroppens egne varslingssystemer, og hvordan vi vanligvis tolker disse feil. Forstå hvor normal du er.

2. AXE/KVM modellen: Sammenhengen mellom aktivitet og energi

Hvorfor blir vi utbrente og slitne? Hvorfor stresser vi, og hvilke konsekvenser har det for oss? Hvorfor blir vi deprimerte og «psykisk psyke»? Hvordan få tilbake motivasjonen og energien? Hvordan skaper vi god eller dårlig psykisk helse?

Lær om AXE modellen | «Kunsten å være menneske», slik at du forstår sammenhengen mellom aktivitet og energi, og hvorfor og hvordan dette leder til depresjon eller motivasjon, utbrenthet eller mer energi – mer stress eller mindre stress. Lær en praktisk og funksjonell måte å forstå og håndtere stress bedre på.

Denne videoen beskriver sammenhengen mellom aktivitet og energi, og konsekvensene av den. Den forklarer enkelt hvorfor vi blir slitne og utbrente, eller motiverte og energiske. Den viser også årsakene til god eller dårlig psykisk helse.

3. Lær «ingenting» metoden: Gjør ingenting – Aksepter alt!

Utbrent? Ok. Hva gjør jeg? Lær og tren på «ingenting» metoden og andre praktiske grep for å håndtere tilstanden permanent. Lær hvordan utbrenthet er en løsning, det er ingenting som er problemet. Opplev også magien bak det å akseptere alt, akkurat som det er, akkurat nå. Forstå «kvikksand fenomenet» som mange går i, og lær å unngå det.

4. Lag plass og rom til deg selv

Hvordan skape seg et fysisk og psykisk rom til oppladning og riktig utvikling? Hvordan «innrede» det rommet? Lær hvordan man skaper rammer for veien opp gjennom ulike praktiske grep og metoder. Lær hvordan gjøre dette «riktig» slik at det tar kortest mulig tid. Lær også hvordan kroppen blir din beste veileder nå og i fremtiden.

5. Vent, og fyll opp tanken

Når vet jeg at jeg er klar? Det kjenner du, men de fleste tror de er klare for tidlig. Lær hvordan du fyller opp tanken på «riktig» måte. Lær hvordan du fortsetter med det som virker og bygger opp en «sparekonto». Lær hvordan og når det er lurt å trene (hvis du vil det).

6. Hva er egentlig viktig?

En dag skal jeg ut og møte verden igjen. Jeg må jobbe, jeg må studere. Hvordan gjør jeg det? Lær øvelser og teknikker for å komme tilbake til livet og jobben eller skolen. Lær å få og ha fokus på det som er viktig og hva som skal til for å ikke få tilbakefall (noe mange får, som er helt normalt). Lær om Fokusmodellen HVA NÅ for å manøvrere bedre i hverdagen (eller prioritere som mange liker å kalle det).

7. Det gode liv

Ok, nå er jeg oppe igjen, nå er jeg ferdig med dette. Hvordan skaper jeg det gode liv for meg og mine? Lær hvordan du kan få det livet du ønsker deg. Lær enkle teknikker for en bedre vei videre. Lær om livsdesign og «The GWD System», verktøy for å skape et personlig resultatsystem, eller «meningsfull effektivitet» som jeg liker å kalle det. Se også 7. PunktsPlanen, som er et godt planleggingsverktøy.

Hvordan kan jeg få lære dette?

Programmet læres bort gjennom individuelle samtaletimer, rådgivning, kurs og foredrag.

Flere artikler

Psykolog

Sarah Henriksen

Sarah er autorisert psykolog i Norge, og var ferdig utdannet i 2015 ved Eötvös Loránd University. Hun har jobbet flere år i spesialisthelsetjenesten med å utrede, diagnostisere

Psykolog

Cornelia Moroz

Cornelia har erfaring med behandling av både voksne og barn. Hun har kompetanse med utredning/kartlegging både av psykiske lidelser og nevrologiske vansker som ADHD. Hun

Kontakt oss

Hvis du har noen spørsmål ta gjerne kontakt med oss.

Sosiale medier