7. PunktsPlanen

Ønsker du å få til noe mer en det du får til i dag? Har du lyst til å få det til på en bedre måte? Har du lyst på mer suksess på ett eller flere områder i livet? Hvorfor ikke forsøke en utprøvd plan som virker?

Etter å ha jobbet med tidsplanlegging og effektivitet i over 30 år, har jeg satt sammen 7 enkle trinn for å få til det du vil. Trappen til suksess er egentlig ikke så stor som mange tror – spørsmålet er hva du vil, og hva du gjør for å få det til.

Denne planen består av verktøy som kan få deg fremover mot det du ønsker deg, på alle områder i livet og i hverdagen. Den kan brukes til små og store oppgaver. Nøkkelen er at man ønsker å oppnå noe med det man driver med – denne planen gjør det hele mer systematisk og oppnåelig.

Alt er egentlig opp til deg – hva du tenker og hva du gjør.

Alle mennesker tenker, handler og får resultater hele tiden – er du fornøyd med hva du tenker, gjør og oppnår?

Hvorfor gjør man forresten noe uten å ha en tanke om hva man ønsker å oppnå?

Det er mange teorier om det, og sannheten er at det er menneskelig å handle uten å tenke, men det er også veldig menneskelig å tenke før man handler. Så hvorfor ikke ha mer fokus på det du ønsker å oppnå? Hvorfor ikke lage en mer systematisk plan for å holde riktig fokus? Denne planen, denne metoden hjelper deg til det.

Mange har vel også opplevd at de ikke får ting til, og sakte gir opp gradvis samtidig som de finner mange gode unnskyldninger for at dette ikke er noe for dem. Sånt kalles lært hjelpeløshet – et trist sted å være (selv om mange venner seg til den tilstanden – og tror det skal være sånn. Sikkert bare alderen, eller meg eller … ), denne planen kurerer det.

«Ha fokus på veien

 – ikke på grøften!»

Står du forresten noen gang opp om morgenen og gleder deg til å bruke mange timer på mobiltelefonen?

Ideen er å bruke en plan pr. ønsker, område, oppgave eller prosjekt. Den skal heller ikke være perfekt, den skal lede deg fremover, også forbedrer du den gradvis samtidig som du får ting til. Meningen med livet er å være på rett vei, gleden finner du når du beveger deg fremover mot det du ønsker å få til.

Start kort, presist, enkelt og smått – bygg planen gradvis mens du får ting til.

1. Hva ønsker du å oppnå? Hva ønsker du å få til?

Hva ønsker du egentlig å få til? Hva vil DU? Hva ønsker du egentlig å oppnå med dette? Beskriv det så presist, enkelt og tydelig som mulig. Blir det for komplisert så blir det ikke utført. Er du usikker på hva du ønsker å oppnå, så tillat deg å definere det svakt og så godt du kan som en start først. Det er viktig å få begynt.

Kjenn etter. Drøm. Ønsk. Det er dine ønsker det dreier seg om – ikke noen andres. Og ikke tenk praktisk, om det er mulig å gjennomføre – mange drømmer dør hvis man begynner med det praktiske. Hvordan du skal få det til kommer vi til senere.

2. Hvorfor vil du det? Hva vil det gi deg?

Hva vil det egentlig gi deg å få dette til? Hva vil det gi deg av følelser? Kjenn på følelsen du vil oppnå – det er den som styrer deg! Alle mennesker styres av positive og negative følelser hele tiden. Gir det deg ingen følelser, eller bare negative følelser så blir det ikke gjort. Jo sterkere positive følelser knyttet til oppnåelsen, jo større sjanse er det for at du oppnår det.

Det må være ønske om gode, konstruktive følelser – er motivet ditt bare fravær av negative følelser, flukt fra ubehaget, så er ikke ditt følelsesmessige motiv sterkt nok. Hvordan føles det å oppnå det du vil? Hvor sterkt vil du oppleve denne følelsen?

3. Hvordan skal du få til det? Hva leder fremover mot det du ønsker deg? Hva får du til allerede?

Hva skal til for å få dette til? Hva kan du tenke? Hva kan du gjøre? Hvordan kan du finne ut av det? Hvordan har du tenkt til å gjøre det? Beskriv enkelte grep/handlinger og strategier du må utføre for å få dette til. Beskriv det detaljert og forsøk å se det for deg. Tenk praktisk, presist og konkret.

Hvilke verktøy og løsninger kan du bruke for å få dette til? Hva kan du gjøre og hvordan? Hvor kan du hente ideer til løsninger? Hvem kan du lære noe av? Hvor kan du lære noe du trenger å lære til dette? Husk at en bok skrives daglig, en muskel trenes daglig, et godt forhold skapes daglig – alt gjøres daglig, også det som går galt. Fiasko og suksess er noe du jobber for, noe du skaper. Daglig. Så hva og hvordan kan du gjøre noe nå? I dag?

Skriv også ned hva du allerede får til. Det gir deg styrke til å fortsette. Det gir deg motivasjon til å få til mer. Sånt fyller deg opp …

4. Hva stopper deg fra å få til det du vil? Hva kan DU gjøre med det? Hvordan kan du snu det?

Hva stopper deg egentlig fra å få til det du vil? Det er når du får snudd dette at energien virkelig kommer. Identifiser og konkretiser det som stopper deg, og forsøk å finne løsninger som kan gjøre noe med det – forsøk å snu det. Det er ofte frykt, eller så er det noe du ikke ser, vet, eller kan ennå. Ennå! Finn løsninger, eller alternative veier. Ikke gi opp!

Tenker du tanker som virker, eller henger du fast i tanker som ikke virker? Suksess er ofte 80 til 90% av hva du tenker og 10 – 20% teknikk. Tenker du deg fast? Sitter du tankefast? Finn tanker, verktøy og løsninger som virker, de som leder deg fremover. Står du fast? Let der ute og let der inne etter svar og løsninger.

5. Identitet: Hvem er du når du gjør dette? Hvilken rolle spiller du? Hvem blir du?

Det du tenker at du er, påvirker det du gjør. Din identitet gjør at du gjør det du gjør. Så hvem er du når du gjør dette? Hvordan føles det? Tenk deg at det er deg – gå inn i rollen som det du er når du gjør dette. Vi spiller alle våre roller basert på situasjonen, tanker, historie og andres tilbakemeldinger. Vi blir ofte det vi gjør.

Tenk ut rollen, lev den ut – bli den. Men vær deg – vær den beste du kan være i den rollen. «Fake it til you make it» til det blir deg, den ekte deg. Spill deg ut – vær den du er i den rollen.

6. Mål og retning!

Konkretiser hva du vil få til. Sett opp konkrete mål innenfor dette området, med delmål. Sikt gjerne høyt, men ha oppnåelige delmål så kommer du deg videre, gradvis og tilfredsstillende – du kan også ha små mål, de blir ofte større etter hvert som du får ting til. Det viktigste er at du føler at du får til ting og kommer deg videre. Får du til det, så får du til mer – suksess bygger på suksess!

Lag en måltabell med konkrete mål og delmål, og tid når det føles rikitig.

Du må ikke alltid sette dato – retning kan være viktigere enn mål. Meningen med livet er å være på rett vei, ikke å komme i mål.

7. Lag en handlingsplan!

Så hva gjør jeg? List opp alt du kan gjøre for å oppnå det du vil. Sett opp konkrete aktiviteter og gjøremål. Vær kreativ, brainstorm. Lev farlig – Vær litt gæren, på tide å tørre! List opp alt du kommer på som kan lede deg fremover mot det du vil.  Ikke vær for kritisk – noen gode ideer kommer ofte som et resultat av mange dårlige ideer, og det er ikke alt du må gjøre. Det viktigste er at du finner ut hva du kan gjøre for å komme i gang, videre og dit du vil.

SÅ ACTION!

Nå har du en plan – på tide med action! Plukk ut det viktigste å starte med – det sentrale grep som påvirker alt, det som bringer deg raskest fremover – og begynn/gjør det. Lurt å lage en liste et sted så du kan fortsette, og ha styring på hva du faktisk gjør eller har gjort. Lag deg et enkelt system, og et oppfølgingssystem – digitalt eller manuelt. Teknologien har mange spennende løsninger, men penn og papir har aldri vært en dårlig løsning.

Lag en liste og start med en aktivitet, fullfør den før du går videre, hvis det er mulig. Du kan også legge aktiviteten inn i kalenderen din. Det viktigste er at du kommer i gang – at du gjør noe – og at du fortsetter.

Lykke til! Husk at suksess bygges skritt for skritt, daglig. Det gjør også fiaskoer, så lag gode planer.

Flere artikler

Psykolog

Sarah Henriksen

Sarah er autorisert psykolog i Norge, og var ferdig utdannet i 2015 ved Eötvös Loránd University. Hun har jobbet flere år i spesialisthelsetjenesten med å utrede, diagnostisere

Psykolog

Cornelia Moroz

Cornelia har erfaring med behandling av både voksne og barn. Hun har kompetanse med utredning/kartlegging både av psykiske lidelser og nevrologiske vansker som ADHD. Hun

Kontakt oss

Hvis du har noen spørsmål ta gjerne kontakt med oss.

Sosiale medier